Selecteer een pagina

Ons verhaal

Toen tot nu

Team Dordrecht blikt terug

Op 18 december vieren we dat ContourdeTwern vijf jaar bestaat. Een prachtige mijlpaal waar we graag bij stilstaan. Natuurlijk kijken we naar de toekomst en liggen er volop plannen op de plank, maar wat is vooruit kijken zonder ook af en toe terug te blikken? In een vijfdelige verhalenreeks kijken we – samen met collega’s – terug op vijf jaar ContourdeTwern. Deze editie is het de beurt aan team Dordrecht. Wat is er de afgelopen jaren allemaal gebeurd in Dordt?
Het is een drukke bedoeling aan de Vest 181 als we op een woensdagmiddag binnenstappen voor dit interview. Er is een teamvergadering. Manager Floor van Berkel heeft het voltallige Dordtse team opgetrommeld – en dat is me nogal een club. Van de goedlachse Sandra tot de ingetogen, bescheiden jongerenwerker Zouhair en van de gestructureerde coördinator Peter tot jongerenwerker Marouane die tijdens de meeting een Turkse pizza verorbert. Team Dordrecht is even divers als veelzijdig, met expertise op verschillende vlakken, van jongerenwerk tot Woonadvies. Tijd voor een goed gesprek!
We spreken als eerste af met Marianne Hezemans, adviseur Woonadvies Dordt. “Ik ben bij ContourdeTwern in dienst getreden nét nadat ze gefuseerd waren: in april 2013. Ik kon goed merken dat het een net gefuseerde organisatie was. Er waren best wat gevoeligheden, onder andere beleidsmatig. Maar voor mij voelde in dienst treden bij ContourdeTwern als thuiskomen. De normen en waarden zijn hier prettig; hoe mensen met elkaar omgaan. En de Brabantse cultuur – ik ben begonnen in Tilburg Oud-Noord – vind ik erg fijn.” Na Oud-Noord maakte Marianne een overstap naar Dordrecht. Eerst voor 16 uur per week, gecombineerd met 16 uur in Tilburg, maar inmiddels zit ze weer volledig in het Dordtse. Vanuit Woonadvies heeft ze daar de afgelopen jaren een aantal pittige uitdagingen voor haar kiezen gehad. “De opdracht is sinds januari 2017 ingeperkt vanuit de gemeente. We zijn met een ton bezuinigd. We kregen eerst subsidie vanuit Stadsontwikkeling en Maatschappelijke Ontwikkeling, die laatste is afgevallen. Maar we gaan gewoon door! En met succes, want het activeren van de VvE’s neemt al een aardige vlucht. Daar doen we dan ook veel aan: we zijn heel actief op Facebook.” Ook op het gebied van ‘roze’ ouderen een gezicht geven, is Marianne actief. De inzet van LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen) is een belangrijke dienst in Dordrecht. “We hebben laatst een interview daarover gepubliceerd op intranet, de website en Facebook en dat is heel erg goed ontvangen door de gemeente. Ook in Tilburg gaan we binnenkort met LHBTI aan de slag. Een goede zaak”, vertelt Marianne.
Na Marianne schuift Zouhair aan voor een gesprek over zijn werk. Niet dat hij kan terugblikken op vijf jaar ContourdeTwern, want hij werkt pas anderhalf jaar bij onze organisatie. Maar Zouhair is maar wat trots op zijn baan als jongerenwerker bij R-Newt. Zouhair: “Ik werk als junior jongerenwerker in het centrumgebied. Ik zet activiteiten op in de wijk, zoals laatst een voetbalactiviteit. Ook heb ik meegewerkt aan een integratieproject, waarbij nieuwe statushouders een programma van twintig weken kregen aangeboden. Met leuke activiteiten laten we ze op een laagdrempelige manier integreren in Dordt.” Zouhair straalt als hij het over zijn werk heeft. Wat hij het mooiste vindt? De dankbaarheid. “De liefde die ik voor het werk terugkrijg, vind ik het allermooiste. Je ziet mensen vooruit gang, dát is pas waardering. Ik help nu mensen en dat vind ik echt geweldig.” Zouhair staat op het punt een overstap te maken naar Tilburg, waar hij in de wijken Fatima en Jeruzalem zal gaan werken. Lachend: “Ik hou wel van uitdagingen.”
Een statushouder die het traject van twintig weken onder begeleiding van Zouhair volgde, is de 20-jarige statushouder Hazem. “Ik zocht meer sociale contacten en kwam toen Zouhair een keer tegen bij een activiteit. Zo ben ik in aanraking gekomen met R-Newt. Nu werk ik veel samen met Sandra, want zij maakt voor R-Newt veel foto’s en interviews. Ik wil later journalist worden, dus kijk graag bij haar af.” Hazem is ontzettend blij met R-Newt en alle jongerenwerkers in Dordrecht. “Zonder R-Newt had ik nu niet zoveel jongeren gekend en in een isolement gezeten.”

Vrijwilliger Roché (24) luistert ondertussen mee. Hij heeft ook wel wat te vertellen over het team in Dordrecht. “Ook ik werk veel samen met Sandra. We maken samen met jongeren filmpjes en hebben zelfs een programma bij RTV Dordrecht: CTRL + R. Dit betekent ‘refreshen’: we willen Dordrecht refreshment geven.” Op de vraag of hij dit helemaal vrijwillig doet, antwoordt hij volmondig ‘ja’. Roché: “Ik heb een rugzakje en wil graag ervaringsdeskundige worden. Vroeger hield dat rugzakje me tegen, nu maak ik er juist gebruik van. Ik wil mijn ervaringen met jongeren delen: dat ze met een rugzakje ook vooruit kunnen komen. Uiteindelijk wil ik graag jongerenwerker worden.” Roché is veranderd door het vrijwilligerswerk, in positieve zin. “Voorheen was ik bang voor de camera, ik was verlegen. Dit werk heeft me ‘opengemaakt’. Ik leer hoe ik met andere jongeren omga en hoe ik kan communiceren in teamverband. Dat leer je op school ook wel, maar hier word je begeleid door de jongerenwerkers”, sluit Roché af.

Tot slot spreken we vrijwilliger Sylvia, die voor het team elke woensdagmiddag de lunch verzorgt. “Ik heb hier de lunchbag geïntroduceerd. Dat was wel nodig, want de collega’s gingen vaak naar Bram Ladage en aten dan friet. Zo ongezond! Nu krijgen ze een dag van tevoren mijn bestellijst, waarop ze kunnen aangeven wat ze willen eten. Ik zorg er dan voor dat de lunchbags op woensdagmiddag klaarstaan.” Waarom het team juist haar heeft gevraagd? Lachend: “Mijn achternaam is Kooke en ik hou van koken.” De lunchbags zijn een succes: Sylvia bereidt er per week zo’n acht. Leuk, gezond en voor Sylvia een welkome invulling van de woensdagochtend. Win-win.
Heb jij je al ingeschreven voor het feest op 18 december? Op de homepage staat een inschrijfformulier.