Selecteer een pagina

Ons verhaal

Toen tot nu

Wijkcentrum Koningshaven

In dit eerste verhaal gaan we samen met Martin Schaap en Kitty Lumens terug naar oktober 2015, toen het bijzondere wijkcentrum Koningshaven opende.

Koningshaven is een opvallende verschijning in de wijk. Niet zo gek: het pand deed ooit dienst als fraterhuis Saint Denis. Het statige gebouw met zijn authentieke elementen is in oktober 2015 omgetoverd tot wijk- en gezondheidscentrum. Samen met wijkraad Koningshaven en buurtbewoners zorgen wij sindsdien voor onder meer activiteiten en ontmoetingen. Het bijzondere aan Koningshaven is dat wijkbewoners het centrum grotendeels zelf runnen.

Martin Schaap, centrumcoördinator Koningshaven, vertelt: “Het begon allemaal medio 2013, toen een werkgroep bestaande uit bezoekers, wijkraadleden en gebruikers, wijkcentrum de Spil toegankelijker wilde maken. Eind 2013 kregen we het aanbod om ruimtes te huren in het toekomstige gezondheidscentrum aan de Kruisvaarderstraat. Met name de gunstige ligging van dit pand, de toegankelijkheid van het gebouw en de combinatie met het gezondheidscentrum, heeft de werkgroep doen besluiten hierop in te gaan. Het bijzondere aan Koningshaven is dat wijkbewoners direct betrokken zijn bij de uitvoering. De ruimte en verantwoordelijkheid die zij krijgen geeft hen een groot gevoel van betrokkenheid en eigenaarschap. Tegelijkertijd ondervinden zij de steun van ContourdeTwern die ze graag willen behouden.”
En die samenwerking met wijkraad en bewoners gaat al drie jaar heel erg goed. Zo goed zelfs dat de samenwerking naar een volgende stap wordt gebracht en de partijen Coöperatie Koningshaven gaan oprichten. Het streven is om de coöperatie per 1 januari 2019 van start te laten gaan.

In Koningshaven kun je terecht voor uiteenlopende activiteiten voor jong en oud. Wat dacht je van de brunch en bingo? Elke eerste zondag van de maand verzorgen vrijwilligers een gezellige brunch, waarna we de bingoballen laten rollen. Kitty: “Deze activiteit wordt inmiddels volledig zelfstandig gedraaid door vrijwilligers. Maandelijks komen er tussen de 20 en 30 personen, voornamelijk senioren. Men komt voor de gezelligheid en de ontmoeting met andere wijkbewoners. En misschien ook een klein beetje vanwege de leuke prijsjes die onze vrijwilligers elke keer weer weten te verzamelen . Wat ik heel mooi vind om te zien is de grote betrokkenheid van deze vrijwilligers. Die met liefde en met heel veel persoonlijke aandacht voor de bezoekers deze activiteit tot een succes maken.” Ook kun je in Koningshaven onder andere terecht voor praatles, de ontmoetingsinloop voor vrouwen, Qi-Gong, spelletjesmiddagen en een maandelijkse dansmiddag. Stuk voor stuk mooie activiteiten en daar zijn we trots op. Het wijkcentrum biedt ook ruimte voor bewonersinitiatieven.”

De medewerkers van team Koningshaven kijken met een zeer tevreden gevoel terug op de eerste drie jaar van wijkcentrum Koningshaven. “Zeer prettig is de goede samenwerking tussen alle verschillende partijen, op een gelijkwaardige manier.  Ook met de partners van het inpandige  gezondheidscentrum is er een goede afstemming. Een voorbeeld hiervan is de gezamenlijke feestelijke opening op 17 oktober 2015; een zeer geslaagde dag, die officieel werd geopend door wethouder Berend de Vries en waar naar schatting 1200 man op af kwam”, vertelt Kitty Lumens,  sociaal werker in Tilburg Zuid.
Tot slot wil Martin aangeven dat team Koningshaven trots is op het resultaat dat uit het klanttevredenheidsonderzoek is gekomen. “We scoorden met Wijkcentrum Koningshaven op alle vlakken hoger dan een 8. De gemiddelde score was een 8,6. Dat is hoger dan vorig jaar. De sfeer en de klantvriendelijkheid wordt het hoogst gewaardeerd. En dat is uiteindelijk waar we het allemaal voor doen: de wijkbewoners. Als je van hen dan deze waardering krijgt, is dat een fantastische beloning voor het werk dat we doen”.

Heb jij je al ingeschreven voor het feest op 18 december? Op de homepage staat een inschrijfformulier.