Selecteer een pagina

Ons verhaal

Toen tot nu
 

Dagbesteding Haaren

Op 18 december vieren we dat ContourdeTwern vijf jaar bestaat. Een prachtige mijlpaal waar we graag bij stilstaan. Natuurlijk kijken we naar de toekomst en liggen er volop plannen op de plank, maar wat is vooruit kijken zonder ook af en toe terug te blikken? In een vijfdelige verhalenreeks kijken we – samen met collega’s – terug op vijf jaar ContourdeTwern. Deze tweede editie is Ineke Matheeuwsen aan het woord over de dagbesteding in de gemeente Haaren.
Moe maar voldaan
Elke maandag en dinsdag komen ouderen in respectievelijk Helvoirt en Esch samen om te genieten van een leuke activiteit en een gezellig samenzijn. De dagbesteding ‘Dagje thuis’ is voor de gasten – want zo worden de ‘deelnemers’ genoemd; ze zijn te gást – iets om elke week weer naar uit te kijken. En ook Ineke Matheeuwsen vindt het iedere week een feestje. “Het is echt genieten met onze gasten en de vrijwilligers. We lachen samen, en pinken soms een traantje weg. Ik voel me iedere keer ontzettend voldaan”, vertelt Ineke.
Eerste activiteit: mét taart
De dagbesteding in Helvoirt en Esch was er niet zomaar. Er is veel over gepraat, overlegd en gediscussieerd voordat de collega’s in de gemeente Haaren van start konden. Ineke: “De dagbesteding stond al heel lang op de planning. Al in 2014 lag er een projectplan om in Boxtel aan de slag te gaan, maar de uitwerking kwam niet echt van de grond. Ik ben als ouderenwerker ook werkzaam in Boxtel en Haaren en kon zo de verbinding leggen tussen de gemeente en dit project. Zo is het in de gemeente Haaren geland. In oktober 2016 organiseerden we onze eerste activiteit in het HelvoirThuis in Helvoirt. Mét taart!”

Goede vooruitzichten
Inmiddels is Dagje thuis actief in Helvoirt (sinds oktober 2016), Boxtel (sinds april 2018) en Esch (sinds mei 2018). We zijn momenteel in overleg met de betrokken burgers en organisaties van de kern Haaren om ook hier een uitrol te doen van het dagbestedingsproject. Het plan is om hier in het najaar te starten. De vooruitzichten voor Dagje thuis zijn goed. Ineke: “We hebben met de gemeente Haaren afgesproken dat we de activiteit in ieder geval drie jaar aanbieden. We moeten het wel kunnen laten groeien en ontwikkelen hè.”

Sjoel-poolen en veel lachen
De dag op een ontspannen manier met elkaar doorbrengen; dat is het doel van Dagje thuis. Niets moet, alles mag. Het programma van de dagbesteding staat nooit vast. Ineke: “We bekijken per keer wat we gaan doen. Soms worden we ergens uitgenodigd, zoals laatst bij de theetuin, maar vaak gaan we ook gewoon lekker kletsen. Vorige week nog hebben we alleen maar levensverhalen zitten uitwisselen.” Ook staan er regelmatig spelletjes op het programma. Speciaal voor Dagje thuis heeft een inwoner van de gemeente het spel sjoel-poolen ontwikkeld en gemaakt; een spel dat lijkt op sjoelen, maar dan met balletjes. Lol dat de gasten dan hebben! Sowieso staan plezier en humor centraal. Een vaste deelnemer aan Dagje thuis in Esch is Harrie den Ouden, de grappenmaker van het stel. “Ik kan mijn mond niet houden. Ik voel me nog steeds 18”, grapt Harrie.
Trots op vrijwilligers
Dagje thuis valt en staat met de vrijwilligers. Want naast een professional – Ineke dus, en activiteitenbegeleider Frank van Gorp – wordt de dag vooral geleid door enthousiaste vrijwilligers die de gasten iedere week op sleeptouw nemen. Eén van die vrijwilligers is Mirjam van Vegchel. “Ik vind het vrijwilligerswerk superleuk. Ik kom hier op de fiets naartoe en elke keer betrap ik mezelf erop dat ik aan het zingen ben. Het is een fijne club; ik ben nu al erg gehecht aan de mensen”, vertelt Mirjam.

Als we Ineke vragen waar ze het meest trots op is, antwoordt ze resoluut: “Onze vrijwilligers. Ze staan altijd klaar voor onze gasten en zijn enorm betrokken. Wat ik ook zo leuk vind, is dat veel vrijwilligers één-op-één afspreken met de gasten. Of dat de gasten elkaar onderling opzoeken. Dan hoor ik dat ze op een later moment met elkaar hebben afgesproken. Dat is toch mooi? Het is echt een netwerk hier in de gemeente Haaren.”

Meer weten over Dagje thuis in Helvoirt, Esch en Boxtel? Kijk op website of neem contact op met Ineke Matheeuwsen.

Heb jij je al ingeschreven voor het feest op 18 december? Op de homepage staat een inschrijfformulier.